Mercedes-Benz a lansat “Future Bus”, viitorul transportului public

m1

În urmă cu o săptămână, Mercedes-Benz a dezvăluit la Amsterdam conceputul “Future Bus”, un autobuz care pe lângă aspectul dintr-un film SF, este prevăzut cu o funcție inovativă: rularea autonomă. Tehnologia a fost prezentată de Mercedes încă de acum 2 ani, când a fost lansat conceptul Future Truck 2025. Sistemul autonom Highway Pilot dezvăluit atunci a fost implementat în autobuzul prezentat în date de 18 iulie. Astfel acesta poate rula fără intervenția șoferului până la viteze de 70 de km/h.
Pentru a demonstra funcționalitatea sistemului, Mercedes-Benz a făcut o demonstrație în suburbiile Amsterdamului pe cei 20 de km ai celei mai lungi rute de autobuz rapid (BRT) din Europa, care leagă aeroportul Schiphol de orașul Haarlem. Autobuzul “Future Bus” a oprit la semafoare, în stații, a frânat în fața obstacolelor, a traversat tuneluri și a acordat prioritate. Pentru siguranța pasagerilor, la volan s-a aflat și un șofer care nu a intervenit, doar a supraveghet autobuzul.
Autobuzul se bazează pe o serie de senzori și radare care comunică în permanență cu mai multe camere și cu un GPS, și folosește o conexiune WiFi pentru a comunica și pentru a învăța fluxul traficului, asigurându-și undă verde la semafoare.
Mercedes-Benz susține că acest autobuz va deveni o realitate doar dacă orașele vor beneficia de benzi speciale pentru transportul public autonom.
Rolul șoferului nu va fi neapărat secundar: se va afla în continuare la volan, dar va avea posibilitatea să selecteze rularea autonomă pe benzile speciale.

Mai multe informații puteți găsi aici: http://truck-bus-van-content.daimler.com/event/FutureBus

Iată și un clip de prezentare al acestui autobuz: https://www.youtube.com/watch?v=oBjFT9WAQxU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *